Katten en warme zonnige zomerdagen

Ontdek hoe je je kat veilig en comfortabel kunt houden tijdens de warme zomerdagen. Leer over verkoelingstechnieken, zonbescherming, de gevolgen van de zon en het herkennen van oververhitting.

Deze week begint officieel de zomer, en hoewel de temperaturen nog een beetje tegen vallen en er veel regen valt, wil ik je wel graag informeren over de belangrijke welzijnsaspecten voor je kat tijdens de warme zomermaanden.

Katten kunnen net als mensen last hebben van de hitte en de zon, en het is van essentieel belang om de juiste maatregelen te nemen om ze te beschermen en comfortabel te houden.

In deze blog bespreken we hoe je voor verkoeling kunt zorgen, hoe je je kat kunt beschermen tegen de zon, wat de mogelijke gevolgen van zonneschade zijn en hoe je oververhitting kunt herkennen.

Verkoeling voor je kat tijdens warme dagen

Katten zijn gevoelig voor hoge temperaturen omdat ze beperkt zijn in hun vermogen om warmte af te voeren. Ze zweten slechts in beperkte mate via hun poortjes en zijn grotendeels afhankelijk van andere manieren om af te koelen en hun lichaamstemperatuur te reguleren tijdens hete dagen.

Hier zijn enkele tips om je kat te helpen koel te blijven tijdens de warme en zonnige zomerdagen:

Koele ruimtes creëren:

  • Schaduwrijke plekken: Zorg dat er voldoende schaduwrijke plekken in huis en in de tuin zijn waar je kat kan ontspannen zonder blootgesteld te worden aan direct zonlicht. Denk bijvoorbeeld aan het strategisch plaatsen van parasols, zonneschermen of bomen waar ze in de schaduw kunnen liggen.
  • Koele kamers: Houd enkele kamers in huis koel door gordijnen dicht te houden en en bijvoorbeeld gebruik te maken van ventilatoren of airconditioning om de temperatuur laag te houden. Het kan ook nuttig zijn om ’s nachts ramen open te zetten (wel op een katvriendelijke manier) om koele lucht binnen te laten en deze overdag gesloten te houden om de warmte buiten te houden. Ook kan een keuken, hal of badkamer waar tegels liggen, heerlijk koel zijn om te liggen. Geef katten toegang tot deze ruimtes.
  • Koelmatten: Overweeg om een koelmat voor huisdieren aan te schaffen. Er zijn vele verschillende soorten op de markt. Tip met Google: “honden koelmat” deze zijn ook geschikt voor katten.

Hydratatie:

  • Vers water: Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot vers en koel water. Dit kan eenvoudig worden gerealiseerd door meerdere waterbakken in huis te plaatsen en regelmatig het water te verversen, minimaal 1x per dag! Het toevoegen van ijsblokjes kan het water langer koel houden.
  • Waterfonteinen: Sommige katten geven de voorkeur aan stromend water, wat hun drinkgedrag kan stimuleren. Een waterfontein kan een effectieve manier zijn om je kat aan te moedigen meer te drinken en gehydrateerd te blijven.
  • Wil je meer tips om het drinken te stimuleren: klik door naar deze blog

Beperkte activiteit:

Moedig je kat aan om rustig aan te doen tijdens de warmste uren van de dag. Intense activiteiten moeten worden beperkt tot de vroege ochtend of late avond wanneer de temperaturen lager zijn. Dit helpt om oververhitting te voorkomen en zorgt ervoor dat je kat comfortabel blijft.

Bescherming tegen de Zon

Net als mensen kunnen katten last hebben van zonnebrand en andere schadelijke effecten van overmatige blootstelling aan UV-stralen.

Hier zijn enkele manieren om je kat te beschermen:

Binnenhouden tijdens de middagzon

Het is raadzaam om je kat binnen te houden tijdens de piekuren van de zon, meestal tussen 10:00 en 16:00 uur, om blootstelling aan schadelijke UV-stralen te minimaliseren. Dit helpt niet alleen om zonnebrand te voorkomen, maar beschermt ook tegen hitte-uitputting.

Zonnebrandcrème

Gebruik een dierveilige zonnebrandcrème. Als je kat veel tijd buiten doorbrengt, kun je overwegen een zonnebrandcrème te gebruiken die speciaal is ontworpen voor huisdieren. Deze crèmes kunnen worden aangebracht op gevoelige plekken zoals de oren en neus, die vaak minder bedekt zijn met haar en daardoor kwetsbaarder zijn voor UV-schade.

Beschermende kleding

Katten met een dunnen vacht of haarloze rassen, kunnen extra bescherming nodig hebben in de vorm van speciale kledingstukken voor huisdieren die bescherming bieden tegen UV-stralen.

Gevolgen van zon voor katten

Langdurige blootstelling aan de zon kan verschillende negatieve effecten hebben voor je kat:

  • Zonnebrand: Rode, geïrriteerde huid, vooral op plekken met weinig haarbedekking zoals de oren, neus en rond de ogen. Zonnebrand kan pijnlijk zijn en leiden tot huidbeschadiging en -ontsteking.
  • Huidkanker: Net als bij mensen, kan langdurige blootstelling aan UV-stralen bij katten het risico op huidkanker vergroten. Vooral bij katten met een lichte vachtkleur, een dunne vacht of haarloze rassen. Plaveiselcelcarcinoom is een van de meest voorkomende vormen van huidkanker bij katten en wordt vaak geassocieerd met overmatige zonblootstelling. Let op zweertjes/wondjes en knobbeltjes op de huid die niet genezen, vooral op de oren, neus en andere aan zon blootgestelde delen.
  • Uitdroging: Katten die onvoldoende water drinken, kunnen uitdrogen, wat zich kan uiten in lusteloosheid, verlies van eetlust en droog tandvlees. Zorg voor voldoende vochtinname om uitdroging te voorkomen.

Herkennen van oververhitting

Oververhitting, hyperthermie genoemd, is een ernstige toestand die onmiddellijke aandacht vereist.

Hier zijn de symptomen van oververhitting bij katten:

  • Versnelde en moeizame ademhaling: De normale ademhaling van een kat is ongeveer 20-40x per minuut. Sneller is abnormaal en katten hijgen normaal gesproken niet. Dus als je kat begint te hijgen, is dit een teken van stress door hitte oftewel het is een duidelijke uiting van oververhitting.
  • Lusteloosheid: Een kat die oververhit is, zal lethargisch worden en niet willen bewegen. Dit gebrek aan energie kan ook gepaard gaan met zwakte en coördinatieproblemen.
  • Braken of diarree: Oververhitting kan leiden tot klachten van het maag-darmstelsel zoals braken of diarree. Deze symptomen kunnen snel tot uitdroging leiden, wat de toestand van je kat verder verslechtert.
  • Hoge lichaamstemperatuur: Een lichaamstemperatuur boven de 39°C is zorgwekkend en vereist onmiddellijke aandacht. Het is belangrijk om de lichaamstemperatuur van je kat te controleren als je vermoedt dat ze oververhit is, meten doe je rectaal.

Wat te doen bij oververhitting

Als je vermoedt dat je kat oververhit is, onderneem dan de volgende stappen:

  1. Breng je kat onmiddellijk naar een koele, schaduwrijke ruimte en vermijd direct zonlicht.
  2. Zorg ervoor dat je kat toegang heeft tot koel, vers water. Dwing je kat niet om te drinken, maar moedig het aan door het water aantrekkelijk te maken.
  3. Gebruik koele handdoeken om je kat af te laten koelen. Focus op de buik, oksels en poten.
  4. Gebruik een ventilator om een koele luchtstroom te creëren die helpt bij het verlagen van de lichaamstemperatuur van je kat.
  5. Raadpleeg een dierenarts: ook bij de eerste symptomen van oververhitting kan het goed zijn al contact op te nemen met de dierenarts. Als de symptomen van oververhitting ernstig zijn, breng je kat dan onmiddellijk naar een dierenarts. Oververhitting kan snel levensbedreigend worden en vereist professionele medische behandeling.

De zomer kan een heerlijke tijd zijn voor zowel jou als je kat, maar het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat je kat koel, gehydrateerd en beschermd blijft tegen de zon. Door eenvoudige stappen te volgen, zoals het creëren van koele ruimtes, het bieden van voldoende water en het beschermen tegen UV-stralen, kun je de gezondheid en het welzijn van je kat tijdens de warme maanden waarborgen.

Vergeet niet de tekenen van oververhitting in de gaten te houden en snel te handelen als je kat symptomen vertoont.

Zo kun je samen genieten van een veilige en aangename zomer.

© 2023 – 2024 Linda Sommers | Feline welzijnsdeskundige | Kvk: 91209773 | BTW: NL004873629B36 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Contact | Webdesign door DreamBrand.nl