Katten en waarom eten en drinken niet naast elkaar?
Ontdek waarom het belangrijk is om het eten en drinken van je kat apart te plaatsen en hoe je je kat kunt stimuleren om meer water te drinken.
Geregeld krijg ik de vraag hoe een kat meer te laten drinken. Een veelvoorkomende fout die katteneigenaren maken, is het plaatsen van de voerbak en de drinkbak direct naast elkaar. Dit lijkt misschien praktisch, maar het kan voor katten minder aantrekkelijk zijn.
Redenen om eten en drinken te scheiden
Natuurlijke instincten
Katten zijn van nature zeer schone dieren en hebben van oudsher de neiging om hun voedsel en waterbronnen gescheiden te houden. Dit gedrag komt voort uit hun instinct om besmetting van hun waterbron te voorkomen, aangezien prooien en andere voedselbronnen vuil kunnen bevatten. Door het waterbakje ver van de voerbak te plaatsen, voorkomt u dat voedselresten of brokjes in het water terechtkomen, wat de kat kan ontmoedigen om voldoende te drinken.
Verbeterde hydratatie
Katten zijn van nature slechte drinkers. Als hun waterbron zich te dicht bij hun voedsel bevindt, kan dit hen ontmoedigen om te drinken. Door de drinkbak op een andere plek te zetten, kunt u uw kat stimuleren om meer te drinken.
Drinken
Voldoende water drinken is essentieel voor de gezondheid van uw kat. In het wild halen katten vocht uit hun prooi, deze bevatten namelijk ongeveer 60-70% vocht. In huis krijgen katten voornamelijk droge brokken, en daarin is het vochtpercentage maar ongeveer 10%. Afhankelijk van het dieet van je kat is het dus belangrijk om drinken te stimuleren, vooral als ze voornamelijk droogvoer eten.
Hier zijn enkele tips om een kat meer te laten drinken:
- Plaats de drinkbak op minimaal 1,5 meter afstand van de voerbak (en kattenbak). Een kat moet kiezen tussen eten en drinken zodra deze naast elkaar worden geplaatst, en een kat zal altijd voor eten kiezen.
- Plaats de drinkbronnen minimaal 30cm van de muur af zodat ze om de drinkbak heen kunnen lopen.
- Gebruik meerdere waterbakken: De vuistregel voor het aantal water bakken = aantal katten + 1. Ik heb 3 katten, en daarom minimaal 4 waterbakken in huis. Plaats verschillende waterbakken in huis op rustige locaties en doorloop locaties.
- Maak gebruik van verschillende typen drinkbakjes, een lage schaal en een hogere drinkgelegenheid, zo kan de kat voldoende afwisselen en kiezen waar ze de voorkeur aan geeft.
- Fonteintjes: Sommige katten drinken liever uit stromend water. Een drinkfontein kan hierbij helpen. Advies om zowel stil als bewegend water aan te bieden.
- Schone en verse waterbronnen: Zorg ervoor dat het water altijd vers en schoon is. Ververs het water minstens één keer per dag en maak de drinkbakken regelmatig schoon.
- Voeg water toe aan voedsel: Meng een beetje water door het natvoer van uw kat om de vochtinname te verhogen.
- Glazen of keramische bakken: Sommige katten geven de voorkeur aan water uit glazen of keramische bakken in plaats van plastic.
Eten
Katten zijn van jagers en eten het liefste meerdere kleine maaltijden per dag. Het is belangrijk om hun eetgewoonten in lijn te brengen met hun natuurlijke gedrag.
Een uitgebalanceerd dieet is cruciaal voor de gezondheid van de kat. Hoewel ik hier kort op inga, zal ik in een volgende blog dieper ingaan op wat een gezond dieet inhoudt. Hier zijn enkele basisrichtlijnen:
- Plaats de eetbonnen op rustige en toegankelijke locaties, weg van drukke doorgangen en uit de buurt van de kattenbakken. Katten geven de voorkeur aan privacy tijdens het eten.
- Hoogwaardig kattenvoer: Kies voor voer dat speciaal is samengesteld voor katten, rijk aan eiwitten en essentiële voedingsstoffen.
- Varieer het dieet: Wissel tussen natvoer en droogvoer om ervoor te zorgen dat uw kat een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt.
- Geen menselijke voeding: Vermijd het voeren van uw kat met menselijk voedsel, omdat dit vaak niet de juiste voedingsstoffen bevat en schadelijk kan zijn.
Het plaatsen van de voerbak en de drinkbak van uw kat op verschillende plaatsen kan helpen om hun natuurlijke instincten te respecteren en hun hydratatie te verbeteren.
© 2023 – 2024 Linda Sommers | Feline welzijnsdeskundige | Kvk: 91209773 | BTW: NL004873629B36 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Contact | Webdesign door DreamBrand.nl